Komunistická Strana Československa (KSC) (Partit Comunista de Txecoslovàquia)
El Komunistická Strana Československa (Partit Comunista de Txecoslovàquia) va ser fundat en el Congrés del Partit Socialdemòcrata Txecoslovac (Esquerra), celebrat a Praga el maig de 1921. Era la secció txecoslovaca de la Internacional Comunista i el 1928 tenia uns 138.000 afiliats.
El juliol de 1936, en esclatar la Guerra Civil espanyola desenes de voluntaris txecoslovacs van marxar a Espanya espontàniament. El nombre més gran de voluntaris va ingressar a la tardor del mateix any, quan el Partit Comunista Txec va establir el Comitè d'Ajuda a l'Espanya Democràtica, i sota el lema 'A les portes a Madrid es lluita també per Praga' va posar en marxa reclutaments de voluntaris. A les unitats txeques només el 20% eren d'orientació comunista, molts d'ells obligats a marxar a la guerra per ordre del Partit Comunista. Durant el transcurs del conflicte el seu nombre es va anar incrementant, però els comunistes mai no van arribar a assolir la majoria, havent-hi voluntaris de partits tant d'esquerres com de dretes.
Durant la Segona Guerra Mundial, nombrosos dirigents del KSČ es van exiliar a la Unió Soviètica. En els començaments del període de postguerra, els comunistes txecoslovacs van llançar un calculat gir que va culminar el 1948. Una vegada en el poder, el KSČ va desenvolupar una estructura organitzativa i una política estretament vinculada a la del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS).