Associació Internacional de Treballadors (AIT)

L'Associació Internacional de Treballadors va néixer entre el 25 de desembre de 1922 i el 2 de gener de 1923, a la ciutat de Berlín, per recuperar l'esperit de la Primera Internacional, de la qual va heretar els fonaments de suport mutu, solidaritat, autogestió i acció directa.
Aquesta Internacional va adquirir des dels seus inicis un marcat caràcter anarcosindicalista. En aquells moments, el món, i més concretament Europa, era víctima de la barbàrie de la Primera Guerra Mundial, alhora que observava el desenvolupament de la Revolució Russa. Pocs anys abans de la formació de l’AIT, el 1919, es va crear a Petrograd, la Internacional Comunista o Tercera Internacional (1919-1943). Nombroses organitzacions obreres revolucionàries de diversos països van crear una internacional obrera allunyada tant dels paràmetres autoritaris de la Internacional Comunista com del neutralisme polític que representava la Carta d’Amiens firmada a 1906 per la Confederació General del Treball (CGT) francesa. En definitiva, tots aquests sindicats van ser artífexs d’una nova internacional obrera de caràcter anarquista, l’AIT.
Durant els seus cent anys d’existència, ha funcionat principalment com eina de solidaritat internacional i internacionalista. Un dels primers exemples històrics el trobem durant la Guerra Civil espanyola, quan l’AIT va proporcionar suport material i humà tant dins de l’Estat espanyol com fora amb, per exemple, l’acollida de milers de refugiats que fugien de la violència feixista. Tot això encara que moltes seccions van criticar la CNT per entrar a formar part del Govern de la República el 1937. Malgrat la persecució política per part de tot tipus d’estats –capitalistes i socialistes– ha donat suport arreu de tot el món, no sols en conflictes bèl·lics sinó també en catàstrofes d’altra índole, com per exemple, les catàstrofes naturals.
L’AIT ha experimentat diversos cicles de creixement al llarg de la història. Va aconseguir sobreviure durant la guerra freda, negant-se a prendre partit per l'un o l'altre dels bel·ligerants i va experimentar un petit ressorgiment després de la caiguda del mur de Berlín.
A l'Estat espanyol la seva secció sindical fins al 2018 va ser la Confederació Nacional del Treball (CNT). Des del 2018 una petita part de sindicats de la CNT desfederats o que van deixar la confederació, continuen adherits a l'AIT.