Segona Guerra Mundial (1939 - 1945)
Conflicte armat a escala internacional que tingué lloc del 1939 al 1945.
Cal situar-ne els precedents dins la política territorial expansionista del nazisme i que cercava la implantació d’un nou ordre polític a tot Europa, a partir del qual Alemanya es convertiria en potència hegemònica mundial. Adolf Hitler utilitzà hàbilment el ressentiment per la derrota i les dures condicions del tractat de Versalles (1919-20) per a mobilitzar el poble alemany a favor seu.
La Guerra Civil Espanyola (1936-39) fou una mostra evident de l’intervencionisme nazi, així com la de la incapacitat dels governs democràtics occidentals per a plantar-li cara.
Va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix. Va ocasionar la mort d'entre 50 i 60 milions de persones, la major part civils; esdevingué així el conflicte més mortífer de la història humana i el primer (i per ara únic) en què es van usar armes nuclears.
La guerra va acabar amb la rendició incondicional de les potències de l’Eix.
Els estats vencedors van establir les noves fronteres dels estats derrotats. Això va tenir com a resultat que milions de persones es van trobar de cop en territori hostil i van haver d'abandonar les seves cases. El principal beneficiat va ser la Unió Soviètica, que va guanyar territori a costa d'Alemanya, Finlàndia, Polònia i el Japó. Polònia va ser compensada i rebé la major part del territori alemany a l'est de la línia Oder-Neisse, incloent-hi les regions industrials de Silèsia.
Alemanya va ser dividida en quatre zones d'ocupació, cada una controlada per un d'aquests estats: els Estats Units, el Regne Unit, França i la Unió Soviètica.
